Mis het niet, de 10 leukste uitstapjes en verkoelende vakantietips
B U O N G I O R N O - B U O N A S E R A
Warm, warm, warm, heel Europa zucht er onder. Vandaar dat we deze week maar beginnen met een paar afkoelers. En gemakkelijk zelf te maken. Voor de vakantiegangers die een excursie zoeken in de omgeving hebben we wat ideetjes geplaatst. En verder de hoogtepunten uit de agenda van deze maand. 
De beste gelaterias van Florence, Toscane - Dolcevia.com
Na het proeven van alle ijssalons in Florence, kiezen we de beste gelaterias in het centrum van de stad van de Medici

Ontdek ze hier
Granita di Caffè - Dolcevia.com
Dit typisch Siciliaanse nagerecht of drank heb je wellicht meerder malen geproefd maar volgens gastronomen is beste plaats voor een kopje granita in San Vito Lo Capo bij Natale Pizzimenti, de eigenaar van de bar La Sirenetta. Het is heel gemakkelijk zelf te maken en komt in allerlei variaties. Hier de koffievariant die ik heb gemaakt volgens het recept van Tazza d’Oro aan het Piazza del Pantheon in Rome, ook een aanrader.

Hier proeven
Semifreddo praliné (ijs met hazelnoten) - Dolcevia.com
Een semifreddo is Italiaans ijs maar het is wat zachter van structuur. Er bestaan veel variaties, maar dit moet wel een van de lekkerste zijn. Herfst hangt in de lucht en je verlangt misschien wel weer terug naar je vakantie in Italië. Dus hebben we hier een perfect recept voor heimwee naar Italië met een vleugje herfstgevoel.

Zelf te maken
Vijgen, citroen en amandel ijs - Dolcevia.com
Waar een vertraagde vlucht al niet goed over is, ik ontdek een zalige smaak gelato met vijgen, citroen en amandel, hier het recept.

Ongelofelijk lekker
De agenda van Italie
In augustus zijn er een niet te missen evenementen die in Italie plaatsvinden met name het tweede deel van de Palio van Siena op de 16de augustus, de openlucht zomer concerten in Ravello aan de amalfitaanse Kust, het zomer programma van de arena van Verona, het Festival van Stresa en de muzikale weken van Siena.  
Ga naar de agenda
In Siena vindt de Palio dell'Assunta plaats op 16 augustus om 19.00. Mis het niet!  

Wil je genieten van klassieke muziek openlucht concerten in een betoverend landschap en in het kader van historische monumenten mis dan niet het zomer festival Chigiana in de Toscaanse provincie van Siena.

De Musical Weken van Stresa en het Lago Maggiore is zonder twijfel een van de bekendste Europese klassieke muziekfestivals. Elk jaar biedt het festival optredens van internationaal bekende artiesten.
De locatie van de concerten zijn in ieder geval erg mooi met name de voorstellingen op de Borromese eilanden en Lago d' Orta.
Het openlucht opera seizoen in Macerata aan de kust van Marche neemt ieder jaar plaats in de maanden juli en augustus.
Een concertzaal onder de sterren, een diepblauwe zee en de rotsen van Amalfi bezaaid met een kaleidoscoop aan kleurrijke huizen als achtergrond, licht bedwelmende geuren van mediterrane kruiden en bloemen, dit alles leidt naar een atmosfeer van hemelse verhevenheid die je zelden meer zult bereiken.
Heel veel frachtige folkore in Nuoro, de grootste plaats in het berggebied van de Barbagia streek, viert in augustus het feest van de redding van Nuoro. Een aanrader. 
Het najaar is de beste tijd om een korte vakantie door te brengen op een wijn landgoed. Er zijn diverse kleine hotels die verbonden zijn aan een wijngaard en vandaar uit kan je prachtige tochten maken in de omgeving om diverse wijnproeverijen te doen in de regio.
Enkele voorbeelden
Sardinie
Wine resort Leda d´Ittiri, een wijngaard in de omgeving van Alghero die vooral de
Margallo' (IGT Isola dei Nuraghi Rosso) produceert. Zeker een van de mooiste wijnen van Sardinie. Het kleine bijhorende hotel heeft een zwembad en ligt vlak bij zee. 
Puglia
Vinilia Wine  Resort
, als je al eens in Puglia op vakantie bent geweest zal je zeker meer willen weten over die wijn die daar vandaan komt. Een antiek kasteel op de rand van de Salento waar de bekende Primitivo wordt gemaakt. 
Toscane
Buonamico Wine Resort, een pas geopend hotel (maart 2018) in het mooie dorpje Montecarlo.  Een schitterend mooie plek met een eigen enoteca en wijnproeverijen van het grote en gerenommeerde Buonamico wijnlandgoed.
Wijntoerisme in Italie
Meer dan 6 miljoen 'enonauten' bezoeken jaarlijks de Italiaanse wijngebieden. Het gastronomisch toerisme naar Italië neemt een grote vlucht en dit is pas het begin, zegt men.
LEES MEER
Rijd over één van de mooiste wegen van Italië over de zachte heuvels van de Proseccoregio. Bezoek 2 wijnhuizen in het hart van de regio en proef bij beiden Prosecco. Lunch bij een traditionele trattoria.
Geniet van een wijntour van een hele dag, gekoppeld aan avontuurlijke truffeljachten en een culinair diner in een traditioneel restaurant. Reis naar de Langhe regio van Italië beroemd om zijn prachtige zwarte en kostbare witte truffels, voor echte kenners van delicatessen uit Piemonte. Geniet van de unieke schoonheid van pittoreske bossen, het weelderige groen van zijn zacht glooiende heuvels, gesteund door de majestueuze bergen. Proef het beste van de lokale keuken en drink Barbaresco-wijn in een van de beste wijnhuizen van de regio. Ontdek een ongelooflijk gastronomisch erfgoed.
Laat je betoveren door een bezoek aan twee typische Chianti-wijnhuizen. Proef twee heerlijke proeverijen van vier uitstekende wijnen en typische producten. Bezoek twee onvergetelijke Chianti-dorpen. Ontdek de beroemde "Via Chiantigiana" door het hart van het Chianti Classico-gebied. Raak gefascineerd door de historische en artistieke ontdekkingen die je zult doen in afgelegen dorpen, omringd door heuvels en wijngaarden.
Samen met je gids bereik je de monumentale deuren en de indrukwekkende paleizen en binnenplaatsen die de geschiedenis van de duizendjarige geschiedenis van de stad vertellen. 

Verken het oude centrum van Bari op een zelfbalancerende Segway. Geniet van een uur de stad verkennen op een moeiteloze en milieuvriendelijke manier met een lokale gids.

Fiets over het prachtige Apulische platteland, proef heerlijke wijn en gerechten geproduceerd door lokale boeren en ontdek oude tradities die Puglia zo charmant maken.

Ontdek 3 van de topsites in west-Sicilië op deze full-day tour. Bezoek Segesta, Nubia, de Zoutpannen van Trapani en de heuveltop van Erice.

De professionele gidsen leiden u om de Etna te ontdekken met een trekking omringd door een unieke moonscape, een verkenning van een lava grot en het uitzicht op de Bove Valley. Leef een geweldige zonsondergang ervaring van de hoogste actieve vulkaan in…

Wat we volgende week gaan doen is nog een verrassing, maar zal zeker niet teleurstellen!
Redactie Dolcevia.com · Via A. Franzoi 18 · 00147 Rome (RM) · Italy
Unsubscribe | View in browser