Een recept voor staatshoofden, 11 leuke dorpen bij zee en het 8ste wereldwonder
B U O N G I O R N O - B U O N A S E R A
De herfst moet je eigenlijk in het noorden in de bergen van Italie doorbrengen. De regio´s worden langzaam omgetoverd in goud, rood en oranje, de horizon is een kaleidoscoop aan kleuren, de temperaturen dalen en houtvuren brengen de gezelligheid binnen. Overal worden oogstfeesten gevierd en op zondag gaan families de bossen in om paddenstoelen te zoeken of kastanjes te rapen. Een warme maaltijd op een boerderij waar de mensen aanschuiven aan lange houten tafels en veel te jonge wijn drinken uit grote aardewerken kannen. Zo zag ik het in de provincie Bolzano een jaar of wat geleden. Het is ook weer tijd voor de beurzen in Milaan en Florence, in september begint in Italie het leven weer opgang te komen, je kan weer zaken doen, de telefoon wordt weer opgenomen en afspraken gemaakt. In Nederland worden al weer plannen gemaakt voor de volgende vakantie.    
Het 8ste wereldwonder is de Skyway kabelbaan in Courmayeur (Aosta) - Dolcevia.com
Het zal niet aan de Italianen liggen als een project de top 10 niet haalt. Het maakt eigenlijk niet uit in welke top 10. Zo werden kosten nog moeite gespaard om een nieuw wereldwonder te scheppen, dat eigenlijk maar relatief weinig aandacht kreeg in de wereldpers. Ik heb het over Skyway Monte Bianco die in juni 2015 door toenmalig president Renzi in werking werd gesteld met de woorden "Non abbiamo invaso la Francia" (We zijn Frankrijk niet binnengevallen). De Franse pers negeerde het gebeuren op hun beurt in het geheel.
Lees waarom Renzi dat zei
11 leuke dorpjes niet te ver van zee
Waar zijn de leukste vakantiedorpjes langs de Italiaanse kust? Of het nu de Tyrrheense , de Ligurische , de Adriatische zee is of de Ionische, als je  een dorpje vlak bij zee zoekt, maar toch in de buurt van de grotere toeristische trekpleisters wil verblijven dan heb ik er hier elf gevonden die prefect zijn. Ze liggen allemaal op korte afstand van zee, op z’n hoogst een half uurtje met de wagen . Maar ik beloof je dat dit allemaal verborgen schatten zijn die je vast prachtig gaat vinden. Van de meesten zal je waarschijnlijk nog nooit hebben gehoord maar daarom is het juist zo leuk om ze te ontdekken. Je kunt er rustig dwalen door middeleeuwse straatjes of een aardig plekje zoeken voor een moment met een goed boek en een mooi wijntje.
Ontdek ze alle 11
Legendarische hotels in Trentino: Posta-Zirm in Corvara
Alta Badia is een van die streken in de Dolomieten die altijd tot de verbeelding spreken. De eerste keer dat ik er naar toe reed, nu jaren geleden, herinner ik me een landschap dat in die tijd van het jaar (begin winter) er uiterst verlaten en desolaat bij lag. Majestueus, imponerend maar een beetje angstaanjagend. Eenmaal in Corvara aangekomen verandert de sfeer en is er de bedrijvigheid van een winterresort dat zich klaar maakt voor de grote aantallen gasten die het elke skiseizoen, als dit landschap in een winterwonderland herschapen wordt, mag verwelkomen. Alle hotels waren op dat punt al 100% uitverkocht voor de hele winterperiode.
ONTDEK DIT
De Risotto Koningin Victoria - Dolcevia.com
Deze risotto wordt nu bijna standaard geserveerd tijdens officiële diners bij het bezoek van buitenlandse staatshoofden aan Italië. De risotto van Victoria maakte ook deel uit van het diner bij de eerste ontmoeting tussen Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov. Dank aan Enrico Derflingher die het recept creëerde voor Diana en Charles en het aan gaf mij om op Dolcevia te plaatsen. 
Ga naar het recept
Herfst in Zuidtirol
In oktober en november barst het van de feesten in Italië, alles wordt gevierd, en als er niets te vieren valt dan verzinnen ze wel wat. Zo was ik in Zuid Tirol deze maand aanwezig op talloze appel festivals, een aantal kastanje feesten en een ´Mercato del Pane e dello Strudel´ in de plaats Bressanone. Met stip een van de leukste, maar misschien hielp het stralende weer daar wel iets aan mee. 
Meer tips
Wie dit najaar een stedenreisje naar Milaan wil maken kan voordeel doen uit een aantal tips van onze redactie. Volgens ons de leukste excursies van Get Your Guide in Milaan. 
Profiteer van toegang tot alle onderdelen van de Dom van Milaan! Bezoek de terrassen, de kathedraal, de musea en het archeologische gedeelte. Bewonder de prachtige ornamenten, de glas-in-loodramen en bezoek de San Gottardo in Corte.
Bekijk Da Vinci's schilderij Het Laatste Avondmaal in de kerk van Santa Maria delle Grazie van Milaan. Maak kennis met het Italiaanse meesterwerk uit de Renaissance en neem 15 minuten de tijd om het ten volle te waarderen.

Ga met de bus op dagexcursie naar het mooie Comomeer, bekend vanwege de mooie villa's en tuinen, en de kleurrijke dorpjes Bellagio en Varenna.

Bezoek de Serravalle Outlets op een daglange winkeltrip vanuit Milaan. Europa's grootste winkelcentrum ligt op slechts een uur afstand van de modehoofdstad van Italië. Profiteer van kortingen tot wel 70 procent op alle grote Italiaanse designermerken!

Bekijk het beste van Lugano, het Como meer en Bellagio met een lokale, Engelssprekende gids die je met interessante informatie begeleidt.

Je leert traditionele huisgemaakte pasta, pizza of risotto maken in een centrale wijk in Milaan. Ontdek de culinaire tradities van Lombardije en bereid je eigen 4-gangenlunch of -diner.

Reis vanuit Milaan met de bus naar de stad die Shakespeare inspireerde om Romeo en Julia te schrijven: Verona. Breng vervolgens een ontspannen dagje door rond het Gardameer en maak een boottocht van Sirmione naar Desenzano.

Wat we volgende week gaan doen is nog een verrassing, maar zal zeker niet teleurstellen!
Redactie Dolcevia.com · Via A. Franzoi 18 · 00147 Rome (RM) · Italy
Unsubscribe | View in browser