Over Italiaanse wijn gesproken met regisseur Klaas de Jong, Gardamer uitgelicht, Venetie en fietsen in Florence met Olandiamo
B U O N G I O R N O - B U O N A S E R A
Ik wil het even kort hebben over zaken die wel het grote nieuws haalden maar waarover we deze week niet rapporteren. Een week die begon met Starbucks, die met 'spare no expense' flagship coffeeshops in Italie neerstrijkt. We hebben de mening van onze lezers gevraagd en 87% van onze social media volgers vonden dat we het hier niet over moesten hebben.
Het dorp op Sardinie Ollolai met Nederlanders houdt volgende week een modeshow in Portorotondo en een streetfoodfestival. Wellicht leeft er na zoveel media andacht het idee dat ze Manhattan hebben gekocht voor 1 euro, én wie weet!  
Barbagia
Tenslotte gaan we de Italiaanse economie niet bespreken, tenminste niet deze week. De staatsschuld wordt niet snel genoeg lager, de productie blijft laag en we zitten eigenlijk te wachten op een fikse renteverhoging, en niet van een paar procentjes! Wie van plan was om in Italie te investeren kan dus misschien beter 6 maanden wachten. Wij spraken met enkele van de beste financiele adviseurs ter wereld. Volgende week zondag mag je een uitgebreide rapportage van dat gesprek verwachten. 

Deze week brengen we wél een lang exclusief interview met de alom bekende Nederlandse speelfilm regisseur Klaas de Jong over zijn nieuwe documentaire serie 'Winemasters'.  Klaas was deze week in Italie voor opnames bij o.m. Gaia in Piemonte. 
Toscaanse Bruiloft producer Klaas de Jong maakt nieuwe film documentaire Winemasters in Italie
Klaas de Jong is vooral bekend als producent van grote Nederlandse speelfilms zoals Michiel de Ruyter, Suskind, De Toscaanse Bruiloft en Verliefd op Ibiza. Elisabeth sprak exclusief met hem over het maken van zijn eerste Engelstalige documentaire serie  ´Winemasters´ een serie over wijn voor de liefhebber, een avontuur wat in Frankrijk begon en dit jaar naar Italie reist. 
Lees het gehele interview
Een bezoek van Venetië begint op het station
Wie ooit een citytrip naar Venetie wilde organiseren kent misschien de Venezia Unica Stadspas. Wij vinden het een van de meest complete citypassen die er bestaan, daarom dat we jullie aanbevelen deze bij Trenitalia te kopen. Als je met de Freccia reist in Italie kan je de Venezia Unica City-Pass bij de stations kopen. De officiële City Pass is ook geschikt om de belangrijkste kunst- en culturele plekken van de stad te bezoeken. 
Terra Madre Salone del Gusto in Turijn 20-24 september 2018 - Dolcevia.com
De Slow Food beurs, zoals het evenement bij de meeste mensen bekend is, komt iedere twee jaar naar Turijn in Piemonte, dit keer met meer dan 7000 afgevaardigden van het netwerk Terra Madre en 900 exposanten uit 143 landen. Voor wie dit jaar voor de eerste keer naar Turijn gaat, wees er op bedacht dat het een druk bezochte beurs is, foodies van over de  hele wereld, maar ook door veel Italianen die er een dagje uit met de hele familie van maken.

Details over de beurs
Leuke plaatsen rond het Gardameer - Dolcevia.com
Ieder jaar vertrekken er duizenden Nederlanders en Belgen naar het Gardameer, waarschijnlijk de best bekende plek in Italie om met vakantie te gaan. Omdat de meeste vakantiegangers families met kinderen zijn, komt men vaak niet verder dan de bekende plaatsen Sirmione of Peschiera en de vele pretparken rond het meer, waardoor dit bij uitstek een kinderparadijs is.

ONTDEK DIT
Volgende week een culinair uitstapje in Genua
Ik sprak Enrica onlangs over haar super successvole blog A Small Kitchen in Genoa. Volgende week zondag breng ik uitgebreid verslag over haar unieke Food Experince Tours aan de Italiaanse Riviera, Cervo (bij Imperia)  en Genua. 
Bezoek deze food blog
Met Olandiamo op de fiets op 22 september in Florence
Ter gelegenheid van de week van de mobiliteit organiseert de stad Florence op 22 september in samenwerking met de Nederlandse ambassade een groot fietsevenement in de binnenstad van Florence. Iedere Nederlander wordt vooral uitgenodigd mee te doen.   Wanneer :  Zaterdag 22 september  Waar : Florence Piazza del Carmine vanaf 14.00 uur 
Reserveer nu
Wie dit najaar een stedenreisje naar Florence wil maken kan voordeel doen uit een aantal tips van onze redactie. Plus een aantal andere foodie trips.
Volg een spannende kookcursus en bereid een heerlijke en authentieke Toscaanse maaltijd. Bezoek de historische voedselmarkt van Florence met je gids en chef-kok, volg een kookles op een eersteklas culinaire school en geniet daarna van een heerlijke lunch.

Ontdek de meest heerlijke producten van Emilia Romagna zoals Parmezaanse kaas, balsamico-azijn, prosciutto, en wijnen. Op dit voedsel en wijn tour in Bologna en Modena je zult ook genieten van een heerlijke traditionele 4-gangen Italiaanse maaltijd met…

Neem deel aan een geweldige truffeljacht met een truffeljager en zijn getrainde hond in het dorp Alba. Adem in de zuivere lucht van een prachtig hout en proef heerlijke truffels in combinatie met lokale wijnen.

Proef het voedsel van Bologna en ervaar de culinaire hoofdstad van Italië op een 3,5 uur durende wandeling. Bezoek de oudste markt voor levensmiddelen, monster eten en wijnen van de stad op 5 verschillende eetgelegenheden en wagen buiten de gebaande…

Je leert traditionele huisgemaakte pasta, pizza of risotto maken in een centrale wijk in Milaan. Ontdek de culinaire tradities van Lombardije en bereid je eigen 4-gangenlunch of -diner.

Je leert hoe je een echte Italiaanse pizza kunt maken in een beroemde pizzeria in Napels. Krijg tips om het deeg te maken en bereid de topping voor een pizza gebakken in een authentieke houtoven. Geniet van je eigen creatie tijdens de lunch of het diner.

Stuur je smaakpapillen op een heerlijk avontuur met deze begeleide tour van de Bacari wijnbars van Venetië en hun beroemde cicchetti gerechten. Deze kleine, tapasachtige gerechten zijn ideaal om te combineren met Italiaanse wijn.

Proef het eten en de wijnen van Rome tijdens een wandeling van 4 uur van Campo de' Fiori naar de Trastevere. Geniet van de hoogtepunten van de Italiaanse keuken bij unieke lokale eettentjes en winkels die uitsluitend waren van de hoogste kwaliteit bieden.

Voer een typische Lecce palazzo en ervaar een authentieke handen op kookles met een gepassioneerde lokale chef-kok. Geniet van het diner met een fijne selectie van wijnen. Deel authentieke Italiaanse momenten met je vrienden en familie.

Geniet van een heerlijke wandeling door de straten van het oude gedeelte van Palermo. Bewonder de bezienswaardigheden en bezoek een aantal markten. Proef wat streetfood en kom meer te weten over de lokale gastronomie.

Bezoek een fabriek van Parmigiano Reggiano en Parmaham en ontdek de smaken samen met een Italiaanse en Engels sprekende gids.

Deelnemen aan een truffel jacht begeleid door lokale experts en hun truffel honden, omringd door de groene heuvels van Umbrië! Geniet van een typisch Umbrische lunch in een boerderij!

Wat we volgende week gaan doen is nog een verrassing, maar zal zeker niet teleurstellen!
Redactie Dolcevia.com · Via A. Franzoi 18 · 00147 Rome (RM) · Italy
Unsubscribe | View in browser