Een nieuwe opzet van onze nieuwsbrief met meer over Italie uit andere bronnen. Over wijn omdat het bijna oktober is en een de langste hangbrug van Europa in Sondrio.
B U O N G I O R N O - B U O N A S E R A
Wegens groot succes herhalen we het concept van de vorige nieuwsbrief en dat wil dus zeggen de reportages die verschenen op  Dolcevia.com en daarna het andere nieuws uit de Nederlandse persbronnen en tenslotte uit de buitenlandse pers. Deze week hebben we eigenlijk al teveel gehoord over de crisis in de Italiaanse economie, dus daarover gaan we het maar niet meer hebben.   

Ons goede nieuws gaat deze week voornamelijk over positieve zaken en  nieuwe initiatieven, het is ook de laatste week van september en dus uiteraard veel nadruk op de wijnoogsten en wijn festivals.
Heb je trouwens al meegedaan aan onze lezersonderzoek, dan wil ik je hierbij persoonlijk oprecht  bedanken het is namelijk erg belangrijk voor ons. En voor wie nog niet heeft meegedaan, we stellen je medewerking erg op prijs.

Veel lees plezier, 
Elisabeth Bertrand
De beste wijnevenementen van het najaar in Italie
De herfst is het belangrijkste moment om Italie te bezoeken voor wijnevenementen. Er staan een aantal festivals op de agenda die we hieronder zullen noemen. Deze agendatips vinden plaats in Milaan, Rome, Trentino-Zuid Tirol, Friuli-Venezia Giulia, de Veneto, Lombardije en Le Marche. 
Lees op Dolcevia.com
Siciliaanse wijn proeven op de helling van de Etna en op het eilandje Salina
Sicilië is van alle Italiaanse regio´s misschien het meest herkenbaar. Iedereen weet waar het ligt en dat het een eiland is. Dat klinkt misschien wat simplistisch, maar vraag de doorsnee Nederlander maar eens waar Basilicata of Friuli zich bevindt. En zo is het ook met de Siciliaanse keuken, die meer met Noord-Afrika gemeen heeft dan met Napels of Milaan. De wijnen van Sicilië gaan nu dezelfde kant op.
Lees op Dolcevia.com
Ponte nel Cielo, de langste en hoogste hangbrug in Europa - Dolcevia.com
Mocht je ter hoogte van het Comomeer oostwaarts rijden in de richting van het N.P. Stelvio, dan zou je in de provincie van Sondrio komen, in de winter een geliefd skigebied maar in de zomer vinden wandelaars en hikers er een oneindig gebied aan ongerepte natuur. Alleen te weinig bezoekers tot nu oe om toeristisch gezien van belang te zijn. Maar dat gaat veranderen hopen de initiatiefnemers van de Ponte nel Cielo, de brug in de lucht.

Lees op Dolcevia.com
De paleiskapel in Turijn heropent na mysterieuze brand 21 jaar geleden
In de nacht van 11 april 1997, terwijl Kofi Annan, toen secretaris generaal van de Verenigde Naties, in een zaal ernaast dineerde met zijn Italiaanse gastheren in het koninklijk paleis, brandde de historische kapel achter de kathedraal van Turijn af. Brandweermannen konden de lijkwade ternauwernood redden.
Lees op Dolcevia.com
Truffel | Truffelhunt, het zwarte en witte goud in Emilia Romagna
Truffels zoeken klinkt zo spannend en ik had het nog nooit gedaan. Kleine bultjes onder het zand waar duizenden euro's voor worden betaald. Bovendien zijn die Italiaanse truffelhonden, de Lagotto Romagnolo's, extra schattige beesten. Vroeg opstaan had ik er wel voor over.
Lees op Dolcevia.com
Historisch pand te koop in Silvi Alta in Abruzzo - Dolcevia.com
Wat is er nu mooier dan vroeg in de morgen te genieten van de opkomende zon over de Adriatische zee. Bij de vissersbootjes op het strand verse vis kopen die net uit de netten worden gehaald. En dan een macchiato met cornetto als ontbijt aan de bar waar het laatste nieuws wordt uitgewisseld voordat het werk begint. Daarna terug naar huis langs de meanderende weg tussen de pijnbomen met hier en daar een glimp van de zee naar Silvi Paese waar een panoramisch uitzicht zich voor je ogen ontvouwt.

Lees op Dolcevia.com
Steun
N E D E R L A N D S E -P E R S
Overige interessante berichten die we voor je vonden over Italie.

Afgelopen maandag hebben 49 Italiaanse restaurants in Nederland een certificaat ontvangen van Ospitalità Italiana. Een keurmerk door de Italiaanse overheid.

Vanuit de Venetiaanse Lagune, waar wij al jaren de zomermaanden doorbrengen, zijn we altijd op zoek naar charmante plekjes. Wie wordt niet blij van mooie landschappen, pittoreske stadjes en lokale …

Lees ook De mooiste plaatsen in Veneto in vogelvlucht

Zijn kookstijl is makkelijk te herkennen, gezond en de focus ligt op rauwe producten. Wij spraken met – volgens velen – de beste Italiaanse chef van nu.

Lees ook over Ons ´Davide´, sous chef van Massimo Bottura

Doe
B U I T E N L A N D S E-P E R S
De keuze uit het Italie nieuws dat deze week verschenen is in de buitenlandse pers. Nu wekelijks samengesteld door onze redactieleden. 
De TV chef vertelt wat zijn persoonlijke voorkeuren zijn, zijn favoriete restaurants door heel Italie, beste markten en waar hij de beste mozzarella vindt. En wat is zijn mooiste diner ooit geweest?

Lees ook over de beste restaurants in Turijn

Net als een oude Italiaanse wijn is de 2018 Maserati GranTurismo mooi, smakelijk en vol belofte - zelfs al loopt hij iets achter in de tijd.

Ga in Bologna over Maserati studeren 
Van wijngaarden langs de kust die biodynamische varianten produceren tot wijngaarden gelegen op een heuveltop  waar tradities heersen die als zodanig door de UNESCO worden erkent. Dit zijn de wijnstreken die vaak werden overgeslagen door wijnkenners maar die nu worden aanbevolen voor een nadere kennismaking.

Lees meer over wijn uit Abruzzo met Bart van Honste
Tresury Wine Estates (TWE) is op de markt gekomen met een nieuw Italiaans wijnmerk wat de naam Cavaliere d’Oro kreeg. 
Toen ik laatst in een aardige wijnwinkel in de Marche was, kreeg ik het advies van een enthousiaste oudere heer om de wijn die ik net kocht minimaal een maand te laten rusten nadat ik thuis zou komen voor de fles te openen. Is er bewijs voor dat wijn moet rusten na vervoer. En hoeveel verschil zou het maken als je het eerder zou drinken.

Lees meer over de wijngaarden in de Marche  
I T A L I A A N S E / G A S T R O N O M I E
Herfst is de tijd voor kastanjes.  In Bagna di Lucca is het de tijd om te oogsten wat  er aan bomen groeit.

Wil je meer weten over de kastanje als volksvoedsel?
Genoese meat ravioli, back to the origins. - asmallkitcheningenoa
Ravioli met vlees zoals dat in Genua wordt gemaakt, een meestersstukje van de plaatselijke keuken. De geschiedenis achter het traditionele gerecht en het recept om zelf te maken.
Ga naar het recept
T I P/   Deelnemen aan een truffel jacht in Umbrie begeleid door lokale experts en hun truffel honden?  Geniet van een typisch Umbrische lunch in een boerderij! Klik hier voor deze tip.

De tarieven voor 2019 zijn gepubliceerd in in onze nieuwe media gids. Je kunt de presentatie hier downloaden. Ook in het Italiaans.
Ons Italie nieuws kan je ook volgen via de volgende links : volg ons nu!
Wat we volgende week gaan doen is nog een verrassing, maar zal zeker niet teleurstellen!
Redactie Dolcevia.com · 340 S. Lemon Ave, #5156 · Walnut CA 91789 · USA
Unsubscribe | View in browser