Het blijft maar nazomeren in Italie terwijl het inmiddels oogsttijd is geworden en het een drukke tijd is op de boerderijen in heel Italie. Lees onze reis en gastronomische tips.
B U O N G I O R N O - B U O N A S E R A

Het seizoen verandert, dat zien we aan de kalender maar het weer blijft grandioos in Italie. Dagelijks nog steeds 25° C en een strakblauwe lucht in eind oktober! 
Het is oogsttijd en dat merk je goed op de markt, het aanbod is zo mooi dat je er telkens weer een foto van moet nemen, ook al heb je er honderd met dit thema. Deze week die rood gemarmerde Borlotti boontjes gekocht. Kon het niet laten zo mooi zijn ze. Maar tot mijn teleurstelling verloren ze al dat moois na het koken en smaakten ze niet veel anders dan andere soorten.  Wie graag typisch Italiaanse herfstproducten  in huis wilt halen, in de Made in Italy winkel hebben we top producten ontdekt die je binnen een paar dagen in huis hebt. 
Veel leesplezier deze week uit Italië.

Elisabeth Jane Bertrand
Olijfolie en wijnproeven langs de Strada del'Olio in Puglia
Wie graag op gastronomische ontdekking wil in Puglia geeft dit artikel de beste insider tips. 
In Puglia staan 60 miljoen olijfbomen. Om en nabij, bij de laatste telling althans. Sommige zijn wel 2000 jaar oud en hebben de Romeinen nog van olie voorzien voor hun lampen en kookpotjes. Die oudjes vind je in de buurt van Fasano en Ostuni. Andere bomen zijn pas 400 jaar oud en worden dus gezien als de jongere generatie.
Ontdek Puglia
Alle vragen over olijfolie worden hier beantwoord!
Waarom is een donkere fles het beste? Is de olijf nu een fruit of groente? Hoe koop je de beste kwaliteit en waar moet een bewuste koper op letten? Op deze vragen en andere vind je nu een speciale rubriek geheel gewijd aan olijven en olijfolie. 
Onze favoriete hotels in Selva | Val Gardena - Dolcevia.com
Selva di Val Gardena is de meest bekende wintersportplaats in dit dal waar ook Ortisei in ligt, hoewel een slag kleiner. Voor velen is het ook het startpunt van de bekende ski odyssee 26 km lange Sella Ronda, die deel uitmaakt van het Dolomiti Superski gebied.

Welke hotels kozen wij?
Trouwen in Italië, het land van de liefde.
Wie droomt er nu niet van een sprookjeshuwelijk in Italie, elkaar het ‘ja woord’ geven in een oud klooster met uitzicht over zee. Op een zachte zomeravond dineren in een wijngaard aan lange tafels, bij kaarslicht genieten van heerlijk Italiaans eten, lokale wijn en mooie muziek samen met familie en vrienden. Niet voor niets kiezen veel beroemdheden voor Italië, het land van passie en liefde.
Meer weten?
De
Fontevivo 72, nieuwe design appartementen met zwembad in San Miniato
San Miniato is dezer dagen een klein stadje in de provincie Pisa. Hoe anders was het in de vroege middeleeuwen toen het zelfs een periode van 150 jaar als hoofdstad fungeerde in plaats van Florence. Strategisch gelegen op drie heuveltoppen van waaruit het de valleien goed kon overzien en aan de Via Francigena, de belangrijke weg naar Rome waar handelaars gebruik van maakten was het een van de belangrijkste steden in midden Italië.
Zoek je een verblijf in San Miniato, ontdek het hier
Saffraan het ‘rode goud’ van Italie
“Ik ga je vandaag laten zien waarom dit specerij zo duur moet zijn”, zegt Marzia, die in haar restaurant het rode goud in haar gerechten gebruikt. Met een gemiddelde prijs van €30.000 per kilo en is saffraan de duurste specerij ter wereld. Bibi gaat meehelpen met de oogst in Navelli in de Abruzzen.
Wat is saffraan eigenlijk?
Ga
Waarom kopen in de Made in Italy winkel, dit zijn onze tips en veelgestelde vragen
Vorige week voegde we de link toe naar een Made in Italy winkel op Amazon. Over deze link en de website kan je wellicht vragen hebben en de informatie op Amazon bestaat momenteel alleen in het Italiaans en het Duits. Voor wie de informatie in het Nederlands wilt lezen hebben we hier een vertaling gemaakt van de veelgestelde vragen. Lees deze door alvoorens je doorlinkt naar de winkel Made in Italy. 
Veelgestelde vragen
Er is op Amazon een prachtige winkel met de beste gastronomische Made in Italy producten die ook naar Nederland en Belgie verstuurt zonder hoge verzendkosten. Zoek je Pasta van Felicetti, een goede Ligurische olijfolie of een de beste Limoncello. Bestel dan voor de feestdagen de delicatessen uit de winkel van Made in Italy
Uit de NEDERLANDSE PERS
Van Rieti naar Narni – Sogno Italiano
Ten noordoosten van Rome, in de omgeving van Rieti tot de Apennijnen, woonden van de 8e tot de 3e eeuw v.Chr. de Sabijnen. Deze oude volksstam was heer en meester over het ruige berglandschap. Ze b…

Lees verder
7x moderne architectuur in Rome – Ciao tutti – ontdekkingsblog door Italië
Je verwacht het misschien niet, maar in Rome is ook prachtige moderne architectuur te vinden. Het on

Lees meer
Uit de BUITENLANDSE PERS
Piero Tosi's costumes on display in Rome - Lifestyle - ANSA.it
De beroemde Italiaanse costuum ontwerper Piero Tosi wordt volgend jaar april 92 jaar en ter gelegenheid is er een tentoonstelling van zijn werk te zien in het Palazzo delle Esposizioni als onderdeel van het Rome Film Festival. 
Waar en wanneer?
Italy's Matteo Salvini says 'little ethnic shops' should close by 9pm | World news | The Guardian
Deze week was het bericht dat Salvini de kleine winkeltjes die door 'buitenlanders' worden uitgebaat en die vaak tot laat in de avond open zijn, aan banden gaat leggen, het nieuws wat op veel FB pagina's uitgebreid aan bod kwam met felle discussies tussen voor en tegenstanders.

Lees meer
Le Marche regional property guide - Italy Travel and Life | Italy Travel and Life
De Marche wordt gezien als de regio waar je nu moet investeren, de prijzen zijn nog laag en er is veel kwaliteit aan koophuizen op de markt.

Zie het aanbod
Boek
Italy marks 75 years since the Nazi raid on the Rome Ghetto - The Local
Deze week is het 75 jaar geleden dat de Nazis het joodse ghetto in Rome binnen vielen en meer dan 1000 mensen naar Auschwitz afvoerden. Met een processie met kaarslicht en een nieuwe documentaire wordt aandacht gegeven aan de gebeurtenis.  

Lees meer
Casa dei Carraresi: "Da Tiziano a Van Dyck. Il volto del '500" | Martinaway

Een nieuwe tentoonstelling over schilders van Tiziano tot Van Dijck in Treviso (Venetie)
Waar en wanneer?
BBC - Travel - An innovative plan to save Italy’s ghost towns
Hoewel een oud verhaal, want Santo Stefano bestaat al meer dan 10 jaar, toch een mooie reportage van de BBC.
Bekijk het hier
This is the cheapest place in Europe to go skiing this season
Het Britse postkantoor, die hebben daar schijnbaar een apart loket voor, maakt nu al voor het 12de jaar een lijst van de goedkoopste wintersportplaatsen in Europa. En, guess what? (om in Britse stijl te blijven): Italie kwam als geheel als goedkoopste land naar voren met maar liefst 4 grote skiresorts in de top 10: Bardonecchia en Sestriere in Piemonte, en La Thuile en Cervinia in de Aosta vallei.
Waar nog meer?
Embracing Lights and Shadows As a Wedding Photographer in Italy Plus Tips for Your Wedding Day | ITALY Magazine
Leuke tips over het kiezen van een fotograaf en waar je op moet letten.

Lees verder
Italy’s Hot Springs to Enjoy This Fall | ITALY Magazine
Je kan natuurlijk ook voor een warme winter kiezen en gaan baden in een van deze warm water bronnen.
Waar en hoe lees je hier
No More Waiting in Line at the Uffizi? | ITALY Magazine
Weet je nog hoelang je in de rij moest staan bij de Uffizi in Florence? Dat is nu verleden tijd. Je haalt een nummertje uit een van de 7 automaten en gaat lekker de stad in tot het tijd is. Het systeem werd afgelopen zondag getest en slaagde met vlag en wimpel. 
Meer weten hoe het werkt?
ITALIAANSE GASTRONOMIE EN WIJN
Ontdek de Truffel Special op Dolcevia.
Zoek je de heerlijkste truffelrecepten of wil je aan een truffelhunt meedoen. Lees hier alles over in deze speciale rubriek. De wereld van de Italiaanse truffel is als een handel in goud of diamant. Ze worden gevonden in Emilia Romagna, Piemonte en Umbrië.

Ontdek meer over de Italiaanse truffel
10 Italian Culinary Talents That You Need to Know | ITALY Magazine
Een artikel over 10 Italiaanse chefs die wereldberoemd werden.
Wie? Lees het hier
Top of the class: Italian cookery schools - Italy Travel and Life | Italy Travel and Life
Wat zijn de beste kookscholen in Italie? Waaronder natuurlijk de ALMA in Parma en de school in L'Aquila in de Abruzzen, het verschil en de overeenkomsten van de opleiding tot kok. 
Lees meer
Ben je deze herfst in Italië? Dit zijn 9 leuke foodfestivals
In Italië zijn er in het herfstseizoen foodfestivals. Ben je in de buurt? Deze sagre, fiere en feste zijn zeker het bezoeken waard.

Waar?
Italiaans recept: stracotto uit het nieuwe kookboek van Jamie Oliver - Parliamo italiano
Van de Toscaanse nonna Miriam kreeg Jamie Oliver dit recept voor een klassieke stracotto, een langzaam gegaarde ragù van rundvlees.

Jamie blijft favoriet
Our Dolomite Getaway – Italian Food Forever
Een uitstapje naar de Dolomieten met reviews van hotels en restaurants.
Lees meer
Ons Italie nieuws kan je ook volgen via de volgende links : volg ons nu!
Wat we volgende week gaan doen is nog een verrassing, maar zal zeker niet teleurstellen!
Redactie Dolcevia.com · 340 S. Lemon Ave, #5156 · Walnut CA 91789 · USA
Unsubscribe | View in browser