De tijd van sagra´s en oogstfeesten is weer losgebarsten, je kan overal wel een vorkje meeprikken in het land. Rome blijft favoriet voor een stedentrip.
B U O N G I O R N O - B U O N A S E R A
Halloween wordt in Italie uitbundig gevierd als we de winkels mogen geloven. De banketbakker op de hoek heeft een driedelige oranjetaart in de etalage compleet met chocolade spinrag en een toch wel heel echt lijkend hakmes erin.
Booking.com liet ons  weten dat u met z´n allen op zoek bent naar hotels in Rome en daar helpen we dan maar een handje mee. In Rome werd gisteren ook al hevig geprotesteerd door de bevolking, "op de barricaden!!", tegen de verloedering in de stad, met name de wijken waar de toerist niet komt.
Denk aan je bestellingen voor de feestdagen, haal het op tijd in huis. Onze Made in Italy winkel is open met de lekkerste dingen.
De verloting van een doos Felicetti Monograno pasta  onder degenen die deelnamen aan onze jaarlijkse enquête is gewonnen door Luk Schoonbaert uit België. De winnaar krijgt het een dezer dagen thuisgestuurd. Nogmaals dank voor de medewerking.
 
Elisabeth Jane Bertrand
Pacentro
De
Een economist van de Bundesbank heeft een idee om de schuld van Italie te halveren
Hij stelt voor dat in plaats van de nu al door iedereen verworpen weeldebelasting die vooral de rijken in Italie zou moeten treffen, dat er een nationaal solidariteitsfonds in het leven wordt geroepen waar de Italianen verplicht worden om 20% van hun bezit in Italiaanse staatsobligaties om te zetten. Er zit namelijk genoeg geld onder de mensen dat zou kunnen worden gebruikt om de staatsschuld ten minste te halveren.
Op Facebook is al een levendige discussiie begonnen over dit onderwerp. https://www.facebook.com/elisabeth.bertrand/posts/10157773795149186
Volg de discussie
Chromotherapie: herfstkleuren op tafel
Kleur schijnt van invloed te zijn op onze eetgewoonten. Diverse kleuren van vooral groenten en fruit kunnen ons niet alleen geestelijk beïnvloeden, we weten nu wel dat blauw rustgevend werkt en rood of oranje gevaar aankondigt, maar kleuren kunnen ook van invloed zijn op onze gezondheid. Maurizio Cusani heeft er samen met Cinzia Trenchi een boek over geschreven en recepten bijgevoegd die van deze theorie gebruik maakt.

Lees meer
Agriturismo La Tana del Lupo in het hooggebergte van de Gran Sasso
Wie het Gran Sasso gebergte kent en het nationaal park Monti della Laga, moet haast wel onder de indruk zijn van de eeuwenoude eikenbossen in de ongerepte natuur van noord Abruzzen waarvan de provincie Teramo deel uitmaakt, waar de natuur nog ongerept is en de bewoners in harmonie met elkaar leven. Niet dat een wolf zo af en toe in een ongelijke strijd beland met een kip, maar dat is ook natuur, een prachtige wilde biotoop hoog in de bergen.

Tip voor natuurliefhebbers en actieve vakanties
Budgetvriendelijke hotels in Rome
Rome is een stad van veel lopen en veel zien. Een bezoek kan soms goed uit de klauwen lopen, financieel gezien. Dus besparen op hotelkosten kan verstandig zijn, maar niet ten koste van alles, vinden wij Comfort, een goed bed en een goed bad, blijven een eerste vereiste. 
Ontdek onze keuze in Rome
Ga
Alle vragen over olijfolie worden hier beantwoord!
Waarom is een donkere fles het beste? Is de olijf nu een fruit of groente? Hoe koop je de beste kwaliteit en waar moet een bewuste koper op letten? Op deze vragen en andere vind je nu een speciale rubriek geheel gewijd aan olijven en olijfolie. 
Waarom kopen in de Made in Italy winkel, dit zijn onze tips en veelgestelde vragen
Vorige week voegde we de link toe naar een Made in Italy winkel op Amazon. Over deze link en de website kan je wellicht vragen hebben en de informatie op Amazon bestaat momenteel alleen in het Italiaans en het Duits. Voor wie de informatie in het Nederlands wilt lezen hebben we hier een vertaling gemaakt van de veelgestelde vragen. Lees deze door alvoorens je doorlinkt naar de winkel Made in Italy. 
Veelgestelde vragen
Er is op Amazon een prachtige winkel met de beste gastronomische Made in Italy producten die ook naar Nederland en Belgie verstuurt zonder hoge verzendkosten. Zoek je Pasta van Felicetti, een goede Ligurische olijfolie of een de beste Limoncello. Bestel dan voor de feestdagen de delicatessen uit de winkel van Made in Italy
Uit de NEDERLANDSE PERS
De Mozaïeken van Ravenna - Op zoek naar Italië
Ravenna heeft misschien wel de mooiste mozaieken van Italie, en heeft dus niet voor niets 8 bouwwerken op de Werelderfgoedlijst staan!

Dit moet je gezien hebben
Utrecht, Caravaggio en Europa | Rome in het Centraal Museum in Utrecht – Ciao tutti – ontdekkingsblog door Italië
Vanaf 16 december is in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Eur

Een tip voor de feestdagen
Uit de BUITENLANDSE PERS
Smog-eating mural unveiled in Rome - English - ANSA.it
Als dit helpt zou het voor vieze steden als Rome een uitkomst zijn.

Europe's biggest 'smog-eating' mural has been created in Rome, sources said Friday. The 1,000-metre-square piece of painted street art is able to clean the air to the same extent as a 30-tree wood, they said. © ANSA

Lees meer
Italy has 'world's fourth most powerful passport' - The Local
In de serie ´Onnutte wetenswaardigheden´: Het Italiaanse paspoort geeft toegang tot meer landen dan welk ander paspoort zonder een visum nodig te hebben. 
Wil je hier echt meer over weten?
Boek
What happened when migrants moved into my family’s Sicilian village | World news | The Guardian
Riace is niet het enige dorp dat nieuw leven kreeg ingeblazen. Vluchtelingen behoedden ook dit dorp in Sicilie voor uitsterven. Zag de regering het ook maar zo, verzuchten de Italiaanse inwoners.
Een interessante reportage
In canoa in Abruzzo: alla scoperta del Fiume Tirino - Gate 309
Bloggers op avontuur per kano in de Abruzzen.
Mooie inspirerende foto´s
Curran's music at Baths of Caracalla - Lifestyle - ANSA.it
Van 23 oktober tot 13 januari kun je in de Termen van Caracalla de geluidsinstallatie beluisteren van de Amerikaanse componist Alvin Curran, Omnia Flumina Romam Ducunt (Alle rivieren stromen naar Rome), iedere dag van 9 tot 7.30 behalve op zondag. De installatie laat de lang verdwenen geluiden horen van rivieren en stromend water, stemmem in latijn, teksten van oude Romeinse dichters, geluiden van dieren en vogels via speakers die op 20 plaatsen zijn opgesteld in het hele complex. Curran woont en werkt al jaren in Rome. 
Lees meer
Lombardy top for tax evaders - Greco - English - ANSA.it
Nog een bericht dat valt onder de kop ´Onnutte wetenswaardigheden´ maar toch leuk om te weten. Lombardije, de rijkste regio van Italie met de hoofdstad Milaan (en ook de meest rechtse) is een paradijs voor belastingontduikers, op de voet gevolgd door Emilia Romagna, een andere regio waar de welvaart van Italie niet te lijden heeft.

Meer weten?
Romanticism and contemporary art star - Lifestyle - ANSA.it
De belangrijkste exposities van het moment zijn die over Italie´s geliefde acteur Marcello Mastroianni in Rome, over de Italiaanse Romantiek in Milaan, Dadaïsme en Surrealisme in Alba en hedendaagse kunst in Palermo. 

Lees meer
‘Suspiria’: Stream the Original and 8 Other Italian Horror Classics - The New York Times
Omdat het deze week Halloween is, wat in Italie erg populair is trouwens, bekijkt de New York Times nog eens naar 8 Horror klassiekers van Italiaanse makelij.
Griezelen?
ITALIAANSE GASTRONOMIE EN WIJN
Aglio, Olio e Peperoncino: Top 10 favorite Rome restaurants I can be spotted at
10 favoriete restaurants in Rome die op het lijstje staan van een Romeinse blogger over eten en lifestyle.
Welke zijn het?
Typical Tuscan Near Porta Romana: Trattoria Ruggero – Girl in Florence
Typisch Toscaans in Florence, door een kenner van de stad bij uitstek: Girl in Florence.
Lees haar verslag
Maple Glazed Brussels Sprouts With Pancetta & Hazelnuts – Italian Food Forever
Spruitjes onder de grill met pancetta en hazelnoten.

Ga naar het recept
The Alba White Truffle International Festival | Italian Ways
Tot 25 november wordt het witte truffel festival in Alba gehouden. Ben je Piedmonte dan mag je dit niet missen en geniet van een van de heerlijke menus die de restaurants in de streek aanbieden.
Meer weten
Ontdek de Truffel Special op Dolcevia.
Zoek je de heerlijkste truffelrecepten of wil je aan een truffelhunt meedoen. Lees hier alles over in deze speciale rubriek. De wereld van de Italiaanse truffel is als een handel in goud of diamant. Ze worden gevonden in Emilia Romagna, Piemonte, Marche en Umbrië.

Ontdek meer over de Italiaanse truffel
Ons Italie nieuws kan je ook volgen via de volgende links : volg ons nu!
Wat we volgende week gaan doen is nog een verrassing, maar zal zeker niet teleurstellen!
Redactie Dolcevia.com · 340 S. Lemon Ave, #5156 · Walnut CA 91789 · USA
Unsubscribe | View in browser