Fotos van het noodweer, 100 Maserati's weg, maar ook de 'must-have' boeken over Italie, evenementen en het buitenlands nieuws
B U O N G I O R N O - B U O N A S E R A
Deze week is een onstuimige week geweest en de schade die  de natuur in Italie geleden heeft is onvoorstelbaar. Steeds nieuwe fotoreportages komen voorbij en de een nog erger dan de vorige. Miljoenen bomen zijn geveld in de bossen van Trentino, maar ook andere regio´s komen nu met zulke berichten. De haven van Rapallo is een slachtveld van superjachten en in Savona gingen 100 Maserati´s die op verscheping naar het midden oosten stonden te wachten in brand op (kortsluiting). Wij gingen kijken in Boccadasse waarvan werd gezegd dat het was weggevaagd. Maar om met Mark Twain te spreken ´The reports of my death are grossly exaggerated´. Hoewel er veel schade is, moet men niet alles geloven wat er gezegd wordt. 
Slecht weer is een goede reden om thuis te blijven en een mooi boek te pakken. 
Bij de nieuwe uitgaven van fotoboeken hebben we enkele prachtige exemplaren gevonden die we met jullie willen delen. Boeken die je ere aan herinneren waarom je van Italie houdt. Je kan natuurlijk ook de keuken ingaan en proberen je eigen versie van Torrone te maken.
     
Denk aan je bestellingen voor de feestdagen, haal het op tijd in huis. Onze Made in Italy winkel is open met de lekkerste dingen.
De winnaar vande Felicetti Monograno pasta  heeft de doos ontvangen.
 
Elisabeth Jane Bertrand
De
4 nieuwe boeken die je doen verlangen naar Italië
In het najaar is het lang gebruikelijk om nieuwe uitgaven van boeken in de winkel te zien, We kwamen er een aantal tegen die we je zeker kunnen aanraden, een mooi geschenk voor Italie liefhebbers, waarbij een aantal schitterende fotoboeken die je dagelijks herinneren aan de reden waarom je een Italie liefhebber bent. 

Bekijk de boeken hier
Ga
Cremona, in Lombardije, is de stad van Torrone
Cremona is een ontdekking. In Noord Italië vind je een handvol steden waar romantiek en sfeer van af druipt. Verona is er één natuurlijk, maar Cremona mag zeker niet ontbreken. Bekend van vioolbouw en Stradivarius trekt het vooral muziekliefhebbers, echter er is zoveel meer te zien dat tijdens een reis door dit deel van Italië de stad zeker op de route moet voorkomen.
Cremona is een bezoek waard
Noodweer in Italie, een blik op de toestand in Ligurië
Terwijl we gistermiddag angstig naar onze ramen en deuren keken om te zien of ze de zware windstoten konden weerstaan, was er in Genua een ander stormfenomeen bezig chaos te veroorzaken. De meteorologen hebben het over downbursts met winden van 180 km per uur. In de verte zagen we het over zee een kolom die op een wervelstorm leek. 

Onze foto´s van de kust bij Genua
November Internationaal Festival JazzMi in Milaan
Dit is de derde editie van JazzMi in Milaan met dit jaar een indrukwekkende lineup met ondermeer pianist Jason Moran, het Art Ensemble van Chicago, bassist Ron Carter en Britse trompetist Yazz Ahmed. In grootte kan je het vergeljken met het North Sea Jazz Festival. Dit jaar spelen er meer dan 500 artiesten.

Meer info
Oria in de Salento: over duiventorens en de liefde van Henriette Prast voor een middeleeuws dorp
Je hebt ze vast wel eens zien staan op het platteland van Puglia. De karakteristieke ‘Torre colombaia’ of duiventorens die je tegenkomt en die dienen om duiven te fokken. Een belangrijk deel van de plattelandseconomie in de Salento was afhankelijk van de duivenfokkerij die in handen was van de grootgrondbezitters in de middeleeuwen. Zo’n vierkante of soms ronde toren kon duizenden duiven herbergen in nissen die speciaal werden gecreëerd in de dikke muren van de torens.
Ontdek Oria
Vorige week voegde we de link toe naar een Made in Italy winkel op Amazon. Over deze link en de website kan je wellicht vragen hebben en de informatie op Amazon bestaat momenteel alleen in het Italiaans en het Duits. Voor wie de informatie in het Nederlands wilt lezen hebben we hier een vertaling gemaakt van de veelgestelde vragen. Lees deze door alvorens je doorlinkt naar de winkel Made in Italy. 
We hebben gezien dat sommige leveranciers zeggen dat ze niet leveren aan andere landen, bij navraag blijkt het meestal wel te kunnen. Ondervind je een probleem, laat het ons even weten.
Uit de NEDERLANDSE PERS
De winnaars van de vrijkaarten voor de film ´Loro´ zijn Inge, Hendrickx en Arie! Gefeliciteerd!
Uit de BUITENLANDSE PERS
Boek
15 UNESCO Werelderfgoed plaatsen in Italie worden ernstig bedreigd en niet alleen vanwege overtoerisme maar ook vanwege opwarming van de aarde waardoor er extra risico op overstroming en erosie van e kust optreedt. 
Complete bossen liggen om, de Veneto regio is ernstig beschadigd terwijl meer storm deze week wordt verwacht.  (Het laatste dodental inclusief Sicilie is nu 27. )

Exclusief: Gidsen in het Vaticaan meldden dat zij getuige zijn van tenminste 10 bezoekers per dag die onwel worden bij de massa´s toeristen die de Sixtijnse kapel bezoeken.
De bezoekersaantallen die de expositie over Escher in Napels willen zien overtreffen alle verwachtingen. De tentoonstelling in het Palazzo delle Arti loopt nog tot 22 april 2019.

Een cold case onderzoek naar de verdwijning van twee meisjes uit 1983 is weer geopend nadat in een gebouw dat aan het Vaticaan behoord menselijke resten zijn gevonden. Speculatie alom over een van de meest spraakmakende verdwijningen in Italie. 

ITALIAANSE GASTRONOMIE EN WIJN
Torrone, zachte nougat met noten
Torrone kom je met elke feestdag in de winkels in Italie tegen, te beginnen begin november om doorgaans te eindigen met Pasen. Vooral de zachte torrone die we in Nederland nauwelijks kennen is een geliefde lekkernij, die weliswaar overal in het land wordt gemaakt maar meestal wordt gezien als een specialiteit van Cremona, de hoofdstad van de nougat. Het is eigenlijk verbazend gemakkelijk en snel te maken dus waarom probeer je het eens en verras vrienden en kennissen met de feestdagen met een stukje zelfgemaakte torrone.

Hoe maak je dat? Gemakkelijk!
Denk je dat pasta, chocolade en wild zwijn geen combinatie vormen, dan moet je dit gerecht eens proeven.
Ook Forbes laat van zich horen met de beste toeristenbestemming in 2019. Wijnliefhebbers opgelet.
Er is op Amazon een prachtige winkel met de beste gastronomische Made in Italy producten die ook naar Nederland en Belgie verstuurt zonder hoge verzendkosten. Zoek je Pasta van Felicetti, een goede Ligurische olijfolie of een de beste Limoncello. Bestel dan voor de feestdagen de delicatessen uit de winkel van Made in Italy
Ons Italie nieuws kan je ook volgen via de volgende links : volg ons nu!
Wat we volgende week gaan doen is nog een verrassing, maar zal zeker niet teleurstellen!
Redactie Dolcevia.com · 340 S. Lemon Ave, #5156 · Walnut CA 91789 · USA
Unsubscribe | View in browser