Oogstfeesten en sagra´s, Michelin sterren en nieuwe kookboeken
B U O N G I O R N O - B U O N A S E R A
Culinair gezien is november een van de belangrijkste maanden in Italië. Niet alleen is de sterrenregen van de Michelin mannetjes weer over ons neergedaald, die dit jaar bijzondere verrassingen met zich meebracht, maar overal zijn er feesten, sagra´s en beurzen die allemaal wel iets met de oogst te maken hebben.

De truffelfeesten zijn het meest prominent en halen de wereldpers als er weer eentje de €100.000 op de beurs van Alba haalt. Maar ook de wijnfeesten zijn er in deze periode in alle soorten. 

En dan is het volgende week weer de jaarlijkse week van de Italiaanse keuken, als sterrenkoks op ambassades over de hele wereld hun kunsten laten zien. Helaas werden we pas laat hiervan op de hoogte gesteld en dan kunnen we er geen optimale aandacht aan schenken. We hebben wel 4 nieuwe kookboeken gevonden en onze gastronomische autoroute door Umbrië wat opgepoetst met nieuwe restaurants langs de route.

Op de BBC ging een Italiaanse chef over de rooie en de video die er van bestaat is hilarisch, bekijk hem hieronder.

Veel leesplezier!

 

De
Autoroute Umbrië met gastronomische hoogtepunten
Ontdek de gastronomische geheimen van deze rondreis die door de redactie van Dolcevia werd samengesteld en de plaatsen Orvieto, Narni, San Gemini, Spoleto, Norcia, Montefalco, Assisi, Perugia en Castiglione del Lago aandoet en het Trasimeense meer als ook het pittoreske meer van Piediluco aandoet. Hoewel de autorondreis gemaakt is voor 8 dagen, kan men natuurlijk kiezen voor meerdere nachten in de aangegeven hotels .
Inspiratie?
Bibi´s blog - Trouwen voor €100 in droomkasteel in Abruzzo
De innovatieve burgemeester Domenico Giangiordano, laat geen kans voorbij gaan om zijn dorpsrots Roccascalegna, in de provincie Chieti, op de voorpagina te krijgen. En met de laatste publiciteitsstunt heeft hij wederom de pers naar dit mooie maar afgelegen bergdorpje weten te krijgen. Vandaag komt de Italiaanse RAI TV filmen en journalisten van buitenlandse kranten verdringen elkaar in het krantenrek. Succes verzekerd als je een sprookjeskasteel aanbiedt voor 100!

Meer weten hoe je dat moet regelen?
IJsconcerten op een gletsjer in de Val di Sole in Trentino
Tijdens je sneeuwvakantie kan je ook eens wat anders doen. Wat begon als het Zweedse ijsorkest een aantal jaren geleden, ongeveer tegelijkertijd dat we voor het eerst hoorden over het ijshotel in Lapland, is inmiddels een rondreizend winter project geworden. De Amerikaan Tim Linhart begon, samen met zijn Zweedse vrouw Birgitta, instrumenten van ijs te maken. komen de naar Val di Sole, het Superskirama gebied van Brenta en Adamello en spelen op de Preseno gletsjer.

Waar en wanneer?
Nieuwe kookboeken uit de Italiaanse keuken
Kookboeken zijn voor velen een hobby om aan te schaffen, het lezen van nieuwe recepten geeft inspiratie om een wat nieuws te proberen en de Mediterrane keuken blijft altijd een belangrijke bron. Bovendien lenen deze boeken zich altijd goed om cadeau te geven. Dit zijn enkele van de nieuwe kookboeken uit de Italiaanse keuken . Een mooi geschenk voor Italië liefhebbers. We bekijken het nieuwe boek van Ottolenghi ´SIMPEL`, het Pioppi dieet en recepten uit Toscane, Venetië  en de Veneto.
Bekijk ze alle vier
Ga
Uit de NEDERLANDSE PERS

Een team van kunstenaars uit Noord-Amerika en Europa werkt aan een wel heel bijzondere kerststal op het Sint-Pietersplein in Rome.

Het is al bijna weer vergeten, maar tijdens de coalitie-onderhandelingen in Italië van begin dit jaar was heel even sprake van een eis dat 250 miljard euro aan Italiaanse staatsschuld zou worden weggestreept. Het zou daarbij gaan om schuld die in handen was van de Europese Centrale Bank, in het kader van het opkoopprogramma dat de centrale bank uitvoerde. Of Frankfurt, dat in totaal 362 miljard…

Wintersport in Italië moet het nog altijd afleggen tegen populairdere skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Maar waarom eigenlijk? Waarom gaan we niet naar Italië? Een veelgehoord bezwaar voor Italië als wintersport is de afstand. Voor Belgen

Een column van Maarten Veeger, ex-correspondent in Italie, die iedere haat/liefhebber uit het hart moet zijn gegrepen. Het is angstig om de toekomst tegemoet te zien in dit land. 

Kijk niet raar op als je een taal om je heen hoort die een beetje anders klinkt en bijna lijkt op het Spaans. We zijn in Alghero, een stad gelegen aan de noordwestkust van Sardinië, waar een dialec…

In het noordoosten van Sardinië ligt de streek Gallura die bekend staat om zijn lange kustlijn, schitterende baaien en stranden. Een gedeelte hiervan wordt sinds de jaren 60 van de vorige eeuw de C…

Uit de BUITENLANDSE PERS
Boek
Het Park van de Monsters, Parco dei Mostri in Bomarzo is een park gevuld met de meest fantastische sculpturen van  beesten en monsters. Een leuk tripje net buiten Rome.
Rome heeft zoveel te zien aan antieke architectuur dat je bijna zou vergeten dat er meer is. Hier zijn 7 voorbeelden van bezienswaardigheden in Rome die vaak worden overgeslagen.

De grote Italiaanse vulkaan Campi Flegrei bij Napels is al niet meer tot uitbarsten gekomen sinds 1538. Nieuw onderzoek wijst uit dat de vulkaan ongeveer aan een cyclus toe is. Maar geen paniek, want het kan ook nog wel een aantal eeuwen duren voordat het zover is.

Romantische wandeling in Orta San Giulio langs het meer, ook in november.
Dieven stolen juwelen ter waarde van €2 miljoen uit het Dogenpaleis nu bijna een jaar geleden. Vincenzo Pepino, de gentleman-thief die in zijn tijd meer dan 3000 inbraken pleegde in Venetië onder andere in het Dogenpaleis (en daarvoor zijn tijd heeft uitgezeten, is er van overtuigd dat het een inside job is geweest. Een verhaal waar ongetwijfeld een film van komt. 

Overzichtstentoonstelling  van werken van Antonie van Dijck, die lang in Italie gewerkt heeft, in Turijn tot half maart 2019 in de Galleria Sabauda in Turijn.
Fietsliefhebbers! De route van de Giro in 2019 is bekend gemaakt. Dit jaar voor de 102-de maal, na de Tour de France de grootste tour met 21 stopplaatsen en 3518 km.

ITALIAANSE GASTRONOMIE EN WIJN
Er is op Amazon een prachtige winkel met de beste gastronomische Made in Italy producten die ook naar Nederland en Belgie verstuurt zonder hoge verzendkosten. Zoek je Pasta van Felicetti, een goede Ligurische olijfolie of een de beste Limoncello. Bestel dan voor de feestdagen de delicatessen uit de winkel van Made in Italy
Een Italiaanse kok in het zaterdag ochtend kookprogramma van de BBC houdt zich niet meer in als een van de gasten slasaus in de Bolognese wil doen en de andere gast vraagt wanneer hij de champignons erbij gaat doen. Hilarische video van een Italiaan die het niet meer ziet zitten. 
En dan geven we hier nog maar een keer het recept voor Bolognese. Het recept voor de originele ragu a la bolognese, die heel langzaam moet sudderen. Niet het recept voor Spaghetti Bolognese dus.

Deze winkel weet ik uit eigen ervaring maakt de beste Tiramisu die in kleine  eenpersoons porties wordt verkocht.

Recept voor soep uit Toscane, met bonen en kool en oud brood. Een soep die staat in je maag en dus heel geschikt is voor een koude winterdag.

Uliassi, een restaurant aan de Adriatische kust in Marche is het nieuwste 3 sterren restaurant in Italie. De sterrenparade voor 2019 in Italie, wie wonnen en wie verloren.

Een visrestaurant dat begon als een strandtent is het nieuwste driesterrenrestaurant in Italie

Ons Italie nieuws kan je ook volgen via de volgende links : volg ons nu!
Wat we volgende week gaan doen is nog een verrassing, maar zal zeker niet teleurstellen!
Redactie Dolcevia.com · 340 S. Lemon Ave, #5156 · Walnut CA 91789 · USA
Unsubscribe | View in browser