Over kerstbomen, kerstmarkten, kerstshoppen en onze nieuwe Kerstactie!
B U O N G I O R N O - B U O N A S E R A
De Dolcevia Kerstactie!
Lees meer over onze kerstactie voor de renovatie van een 14de eeuws klooster op Capri50% van de opbrengst van onze Dolcevia receptenboeken (inclusief ons speciale Kerstreceptenboek) gaat direct naar het renovatie project! Doe mee!

Gisteren was het eindelijk zover, op het Piazza Venezia in Rome was een nieuwe kerstboom neergezet en waarvan in aanwezigheid van burgemeester, wethouders, sponsors en Paus de lichtjes zouden worden ontstoken. De hele stad was uitgelopen op het fenomeen mee te maken en het verkeer over de aanvoerwegen langs de Tiber ´Lungotevere´ stond uren muurvast. Op de zelfde plaats waar vorig jaar de traditionele kerstboom tot leedvermaak en schande leidde, door de Romeinen platweg ´de wc-borstel´ gedoopt werd, en de veelgeplaagde burgemeester de schuld van alles gaven.
Nee, dan dit jaar! De nieuwe boom, door Netflix gesponsord en op Amerikaanse wijze geprefabriceerd tot een perfect uitziend exemplaar heeft een ereplaats gekregen voor de trappen van het imposante Palazzo Venezia, voorzien van lampjes en zilveren ballen. De hele week heeft de goegemeente toegekeken (en van commentaar voorzien) hoe de boom van haar takken werd ontdaan, er gaten werden geboord in de stam om nieuwe takken in te plaatsen die allemaal precies dezelfde lengte hadden. Geen naaldje niet op zijn plaats.    

Elders in het land zijn de kerstmarkten inmiddels in volle gang en enkele zijn zeker de moeite waard van een bezoekje als je in de buurt bent. We hebben een videootje gemaakt van de mooiste kerstbomen en ook onze andere Kerstgerelateerde stukjes en recepten hebben we zoals gewoonlijk bijeengebracht in ons speciale Kerstkatern. 

Veel leesplezier!
Hotel
De
Kerstactie voor de renovatie van de Certosa van Capri
Dolcevia.com helpt met de opbrengst van de verkoop van de Dolcevia Receptenboeken (inclusief het Kerstreceptenboek, heel leuk als geschenk!) mee aan de renovatie van dit 14de eeuwse klooster van San Giacomo op het eiland Capri. 
50% van de opbrengst gaat direct naar het goede doel. Voor elk receptenboek wat je gaat downloaden bepaal je zelf de prijs die je ervoor betalen wil.
Help de renovatie van dit prachtige klooster
Kerstbomen van Italie: Rome, Napels, Milaan, Lecce, Venetië en Florence
In steden als Florence en Milaan is men trots op de mooie kerstbomen die meestal voor de Duomo worden neergezet, majestueus grote bomen die hiervoor speciaal uit de bossen van Trentino worden aangevoerd en versierd met ballen, strikken en lichtjes. Ook de gigantische exemplaar in Vaticaanstad is elk jaar een kerstboom die het St. Pietersplein eer aan doet.
Bekijk de video
Casa Marcuzzo voor natuurliefhebbers, huis te koop of te huur
Toen ik met de al wat oudere eigenaar ging kijken naar zijn huis in de heuvels van Ascoli Piceno, was mijn eerste gedachte ´wow´ en mijn handen gingen jeuken om te beginnen dit stuk land met kleurrijke bloemen en struiken te gaan beplanten. In gedachten tekende ik er ook al het zwembad bij in, of misschien een grote jacuzzi? Daar moest ik nog even over nadenken. Signor Angelo bracht me snel terug naar de realiteit, ik heb al een huis en ik ben hier om op te schrijven wat hij wil verkopen (of verhuren). Hou je gedachten erbij, Bibi!
Met Bibi op stap om dit mooie huis te bekijken
Nieuwe kookboeken uit de Italiaanse keuken
Nu ook te bestellen: Het nieuwste Jamie Oliver kookboek over Italie: Jamie kookt Italie 
Kookboeken zijn voor velen een hobby om aan te schaffen, het lezen van nieuwe recepten geeft inspiratie om een wat nieuws te proberen en de Mediterrane keuken blijft altijd een belangrijke bron. Bovendien lenen deze boeken zich altijd goed om cadeau te geven. Dit zijn enkele van de nieuwe kookboeken uit de Italiaanse keuken . Een mooi geschenk voor Italië liefhebbers. We bekijken het nieuwe boek van Ottolenghi ´SIMPEL`, het Pioppi dieet en recepten uit Toscane, Venetië  en de Veneto.
Nu bestellen en op tijd in huis voor de feestdagen
Wat waren de 5 recepten waar onze lezers naar keken deze week?
Deze week zochten jullie naar onze taart met mispels, verbazingwekkend eigenlijk want mispels zijn niet overal te krijgen, maar hoe dan ook, dit is het recept voor Torte di Nespole. Andere favorieten deze week waren de Limoen Ricotta Cake en Panettone, dus voor de desserts waren veel gegadigden. Maar een drankje hoort er bij en dus vonden velen de citroenijs cocktail met prosecco een goede keus. Hier het recept voor deze  lekkere Sgroppino. Een van mijn meest geliefde pasta gerechten viel deze week ook bij onze lezers in de smaak. Hier is het originele recept (plus een beetje historie) voor Pasta all´Amatriciana
Ga naar het receptenboek voor meer tips
De Italiaanse panettone, een kerst traditie
Panettone kerstbrood is een traditioneel gerechten die met kerst op iedere Italiaanse tafel komt. Historie, beste bakkers in Milaan, wat kost een Panettone. Ooit een panettone van €80.000 gezien, gebakken voor een Russchische oligarch. Wij ook niet, maar het is echt waar!

Alles over het Italiaans kerstbrood.
Ga
Uit de NEDERLANDSE PERS
Het indrukwekkende en raadselachtige San Galgano – Sogno Italiano

Oude wegen doorkruizen Toscane. Het prachtige landschap verandert om de zoveel kilometer van diepgroen tot geel of zachtgrijs. Het vormt al eeuwenlang een inspiratiebron voor tal van schilders. We …

Read More
Uit de BUITENLANDSE PERS
Rome Gets a New Christmas Tree, Sponsored by Netflix. Will It Weather Social Media? - The New York Times
Nadat Rome vorig jaar wereldwijd belachelijk werd gemaakt vanwege de miserable kerstboom op het Piazza Venezia werd dit jaar de hulp van Netflix ingeroepen.

Lees verder
La Tavola Marche: Podcast from Italy: The BEST Christmas Markets in Italy
Over de beste kerstmarkten in Italie

Luister naar de podcast
Inside Europe's most powerful mafia -- the 'Ndrangheta - CNN
Deze week zijn meer dan 90 maffialeden opgepakt in Italie maar  ook in Nederland en andere landen van Europa. Deze reportage van CNN is fascinerend. 

"Back in 2010, Domenico Oppedisano was often seen taking his fruit to market in the town of Rosarno in southern Italy, chugging around in his three-wheeled van. But the 80-year old had another job: he was "chairman of the board" of Italy's most powerful mafia group -- the 'Ndrangheta."

Lees de hele reportage hier
Italy has the highest levels of corruption in Europe, study shows - The Local
En als we het dan toch over misdaad hebben, corruptie in Italie is nog steeds de hoogste van Europa. 
De cijfers
ITALIAANSE GASTRONOMIE EN WIJN
Boek
How to Tell if the Gelato You’re Eating is Truly Artisanal | ITALY Magazine
IJs proeven is net als wijn of olijfolie proeven, iets wat je moet leren. Waar moet je op letten om te weten of je met echte ambachtelijke ijsjes te maken hebt, of een fabrieksproduct waar talloze smaakstoffen aan zijn toegevoegd.

Leer de insider tips
It's official: extra-virgin olive oil has medical benefits - The Local
Wat onze (Italiaanse) grootmoeders altijd al vertelden, twee eetlepels olijfolie per dag houdt de dokter van huis, wordt nu bevestigd door medische onderzoekers.. 
Meer over het onderzoek en het bewijs
Er is op Amazon een prachtige winkel met de beste gastronomische Made in Italy producten die ook naar Nederland en Belgie verstuurt zonder hoge verzendkosten. Zoek je Pasta van Felicetti, een goede Ligurische olijfolie of een de beste Limoncello. Bestel dan voor de feestdagen de delicatessen uit de winkel van Made in Italy
Ons Italie nieuws kan je ook volgen via de volgende links : volg ons nu!
Wat we volgende week gaan doen is nog een verrassing, maar zal zeker niet teleurstellen!
Redactie Dolcevia.com · 340 S. Lemon Ave, #5156 · Walnut CA 91789 · USA
Unsubscribe | View in browser