Over kerstbomen, kerstmarkten, kerstshoppen en onze nieuwe Kerstactie!
B U O N G I O R N O - B U O N A S E R A
De Dolcevia Kerstactie!
Lees meer over onze kerstactie voor de renovatie van een 14de eeuws klooster op Capri50% van de opbrengst van onze Dolcevia receptenboeken (inclusief ons speciale Kerstreceptenboek) gaat direct naar het renovatie project! Je kan nog deelnemen, doe het snel, elke donatie, hoe klein ook is welkom.

De Kerstvakantie komt er aan ook voor de Italiaanse schoolkinderen waarvoor het niet altijd dolle pret betreft. Dit jaar wordt het (misschien) anders. In de tijd dat ik nu in Italië woon heb ik al vaak horen klagen over de hoeveelheid huiswerk die Italiaanse kinderen mee krijgen als de vakantie begint. Nu  de kerstvakantie aanbreekt heeft de Liga minister voor Onderwijs, Marco Busetti,  de juffen en meesters een circulaire gestuurd waarop hij aandringt op een huiswerkvrije vakantie. Hij is coalitie genoot van de 5Sterren partij die de zondagssluiting voor winkels weer wil invoeren. Die tijd  is voor familie, rust, samen zijn en spelen met vriendjes, zegt hij. Dat klinkt geweldig, maar ik ben benieuwd hoeveel onderwijzers zich hieraan gaan houden, voor hen is dit vloeken in de kerk want het is een bekend gegeven dat in de klas blijkbaar weinig nuttig onderwijs wordt gegeven (uitzonderingen daargelaten) en dat de algemene kennis dus in de vakanties moet worden bijgespijkerd. Maar veel kinderen zullen het besluit van deze minister toejuichen en de juf zal in januari in de klas dus iets harder moeten werken. De discussie wordt nu op partijpolitiek niveau uitgevochten, waarbij Renzi, de democraat en ex premier met drie kinderen zegt het extravagant te vinden om kinderen meer vrije tijd te geven. Intussen vecht de regering ook voor meer babies en belooft iedereen die een derde kind neemt een stuk bouwland ´ergens´, zodat ze hun eigen groenten kunnen verbouwen. 

Onze Kerstgerelateerde stukjes en recepten hebben we zoals gewoonlijk bijeengebracht in ons speciale Kerstkatern. 

Veel leesplezier!
De
Kerstactie voor de renovatie van de Certosa van Capri
Dolcevia.com helpt met de opbrengst van de verkoop van de Dolcevia Receptenboeken (inclusief het Kerstreceptenboek, heel leuk als geschenk!) mee aan de renovatie van dit 14de eeuwse klooster van San Giacomo op het eiland Capri. 
50% van de opbrengst gaat direct naar het goede doel. Voor elk receptenboek wat je gaat downloaden bepaal je zelf de prijs die je ervoor betalen wil.
Help de renovatie van dit prachtige klooster
Kerstmarkt
Februari - Festa di Sant´Agata, schutspatroon van Catania
Het Festa di Sant'Agata is het belangrijkste religieuze feest in de stad Catania aan de oostkust van Sicilie. Agata is de patroonheilige van deze stad en wordt het hele jaar door op vele manieren herinnerd. Het Festa di Sant'Agata loopt van 3 tot 5 februari, op 12 februari en opnieuw op 17 augustus. Elke datum is gekoppeld aan een andere feit: in februari wordt het martelaarschap van de heilige gevierd, terwijl in augustus wordt gevierd dat haar overblijfselen werden teruggebracht naar Catania, nadat ze waren gestolen uit Constantinopel.

Zet het in je agenda voor februari
5 curieuze culinaire ontdekkingen rondom de Etna
Meanderen tussen Catania en het Nationaal Park van de Etna op weg naar de grootse actieve vulkaan van Europa is een exotische ervaring waarbij het parcours door de "Muntagna" (bergen) voert. Bij iedere bocht ruik je het allesoverheersende aroma van de grootste sinaasappelboomgaarden van Europa, de weg kronkelt tussen struiken vol pistache noten en wijngaarden van eeuwenoude druivenrassen. Je moet wel afwijken van de gebruikelijke routes om deze bijzondere ontdekkingen te doen. Wie iets meer wil zien dan de doorsnee toerist hebben we vijf culinaire curiositeiten gevonden in deze streek.
Met tips voor leuke hotelletjes en restaurants
Villa Cardi luxe appartementen bij de Adriatische kust in Marche
Villa Cardi, met een imposante voorgevel, was ooit het buitenverblijf van de invloedrijke familie Cardi uit Ascoli Piceno en bevindt zich op het grondgebied van het stadje Spinetoli dat op een heuvel ligt waardoor het een panoramische uitzicht heeft dat rijkt van zee naar de bergen van de Gran Sasso. Het is maar ongeveer 15 minuten van de Adriatische Zee en ongeveer twintig kilometer van de hoofdstad Ascoli Piceno.

Onze aanrader van de week
Nieuw! Gardaland Magic Hotel opent 31 mei 2019
Gardaland Resort: Het bekende pretpark Bij het Lago di Garda opent komend voorjaar het Gardaland Magic Hotel, het eerste themahotel in Itali met 128 kamers onderverdeeld in 3 sprookjesthemas. Boeken is nu al mogelijk voor verblijf vanaf 31 mei 2019. Op slechts 5 minuten lopen van het Park vind je nieuwe hotel, onmiskenbaar al van veraf te herkennen door de in het oog lopende golvende, paars gekleurde daken. En zoals verwacht mag worden van een viersterrenhotel voorzien van alle luxe en comfort.

Voor al die opa´s en oma´s die hun kleinkinderen willen verrassen
Wat waren de 5 recepten waar jullie naar keken deze week?
Deze week zochten jullie vooral naar antipasti hapjes en bruschetta con funghi stond bovenaan als favoriet, maar ook Italiaanse sushi deed het goed. Pasta met Bolognese saus, de echte met het geheime recept van de stad Bologna werd ook veel klaargemaakt, of althans opgezocht, en de Florentijnse biefstuk, zou dat een gerecht worden voor de Kersttafel dit jaar? Als toetje gooide de Zuppa Inglese hoge ogen en natuurlijk zoals altijd stonden ook Tiramisu en Panettone in de top 10.
Ga naar het receptenboek voor meer tips
Nieuwe kookboeken uit de Italiaanse keuken
Nu ook te bestellen: Het nieuwste Jamie Oliver kookboek over Italie: Jamie kookt Italie 
Kookboeken zijn voor velen een hobby om aan te schaffen, het lezen van nieuwe recepten geeft inspiratie om een wat nieuws te proberen en de Mediterrane keuken blijft altijd een belangrijke bron. Bovendien lenen deze boeken zich altijd goed om cadeau te geven. Dit zijn enkele van de nieuwe kookboeken uit de Italiaanse keuken . Een mooi geschenk voor Italië liefhebbers. We bekijken het nieuwe boek van Ottolenghi ´SIMPEL`, het Pioppi dieet en recepten uit Toscane, Venetië  en de Veneto.
Nu bestellen en op tijd in huis voor de feestdagen
Ga
Uit de NEDERLANDSE PERS
Deel 10: afrijden! – Het Colosseum voorbij
Ik neem plaats en groet de examinator, die op de bank achter zit. Maria Grazia, zo leer ik later, is omringd door losse papieren en ze heeft het warm. Dat zie ik aan haar glimmende huid. Verder is …

De column van Tessa Vrijmoed
Uit de BUITENLANDSE PERS
A Festive Winter in Sicily: Here's What You Need to Know | ITALY Magazine
Elke stad en elke dorp heeft wel iets bijzonders met Kerst, ook in Sicilie is veel te zien en te beleven. 

Ontdek Sicilie met de feestdagen
Montefalcone Appennino and the mysterious Sibillini Mountains | Italian Ways
Montefalcone Appennino in de provincie Fermo is een middeleeuwse gemeenschap hoog op een uitstekende rotspunt gelegen, 750 meter hoog in de  Sibillini bergen, door de auteur Guido Piovene beschreven als de meest legendarische bergketen in midden Italie. 

Lees meer
Exploring Lazio: Four Day trips from Rome You Can’t Miss | ITALY Magazine
Buiten Rome is veel te ontdekken, 4 uitstapjes buiten de grote stad.
Wat zijn het?
What To Do in Italy's Cities on New Year’s Eve (Capodanno) | ITALY Magazine
Tips voor Oud en Nieuw in de Italiaanse steden. 
Wat je niet mag missen!
I Borghi più belli vicino Pistoia - Italia Nascosta Travel Blog
De mooiste plekjes rondom Pistoia in Toscane

Ontdek
ITALIAANSE GASTRONOMIE EN WIJN
De Italiaanse Truffel nieuwsberichten en recepten
De truffel is dit seizoen extra goedkoop, dus nu de gelegenheid om deze gastronomische specialiteit eens op tafel te brengen. In onze truffel special kan je er alles over lezen en recepten vinden. 
De wereld van de Italiaanse truffel is een handel zoals goud en diamant. Ze worden gevonden in Emilia Romagna, Piemonte en Umbrië.

Open hier de special over truffels
Holiday Green Beans With Toasted Almonds & Pomegranate Arils – Italian Food Forever
Kerstkleuren in dit lekkere gerecht voor een feestelijke tafel, boontjes met amandel en granaatappelpitten
Hoe maak je dat
A long weekend in Emilia-Romagna with Massimo Bottura | How To Spend It
The chef-patron of Modena’s Osteria Francescana — voted number one in The World’s 50 Best Restaurants for 2016 — takes Andrew Barker through the rich flavours and insider finds of his home region

Lees meer
Battle of the biscuit giants: Barilla takes on Nutella with new 'ethical' chocolate spread - The Local
Gaat de koekjes en pasta fabrikant  Barilla het winnen in de strijd om de ontbijttafel van Nutella. Ze zeggen dat ze een gezondere en meer ethische (!?) versie willen produceren. 
Lees meer
Boek
Er is op Amazon een prachtige winkel met de beste gastronomische Made in Italy producten die ook naar Nederland en Belgie verstuurt zonder hoge verzendkosten. Zoek je Pasta van Felicetti, een goede Ligurische olijfolie of een de beste Limoncello. Bestel dan voor de feestdagen de delicatessen uit de winkel van Made in Italy
Ons Italie nieuws kan je ook volgen via de volgende links : volg ons nu!
Wat we volgende week gaan doen is nog een verrassing, maar zal zeker niet teleurstellen!
Redactie Dolcevia.com · 340 S. Lemon Ave, #5156 · Walnut CA 91789 · USA
Unsubscribe | View in browser