O.m. Agriturismo op Sardinie, Cefalu, Emillia-Romagna & de leukste treinreis
B U O N G I O R N O - B U O N A S E R A
Het Goede Nieuws uit Italie vandaag zonder vertraging! Morgen gaan we ons nieuwe redactie-puppy ophalen op de luchthaven van Milaan Linate dus moeten we ons op tijd organiseren. Meghan (zo heet ze nog) komt uit Agrigento aan de zuidkust van Sicilië  waar ze met een team vrijwilligers alles op alles zetten om families te vinden voor de honderden zwerfhonden die er ieder jaar bijkomen en ze doen dit geheel gratis. (Stichting OPAI Italia en wie graag een bijdrage wil storten mag dat altijd doen, alle kleine beetjes helpen natuurlijk).   

Wie deze week de website Dolcevia bezoekt, ziet al gauw dat we nog steeds mensen willen wijzen naar de beste stranden voor Slow Toeristen! 
Stapreizen
Deze week ook aandacht voor vakanties op Sardinië en op Sicilië bij een van onze favoriete bestemmingen daar, het (ex) vissersplaatsje Cefalu. Verder schenken we aandacht aan de mooiste  dorpjes van Romagna in Emilia Romagna..

We hebben een nieuwe sponsor die ons steunt! STAP Reizen is een kleine Nederlandse reisorganisatie die volgens ons de leukste SLOW vakanties organiseert, te voet door Italie!

Volgende week..meer over het binnenland met wat leuke autoroutes en we  beloven weldra ook méér aandacht te geven aan SLOW FOOD.  

Tot volgende week!
Elisabeth Jane Bertrand - Dolcevia.com

Een leuke Agriturismo op het eiland Sardinië? Dit zijn onze aanraders.
De situatie op Sardinie met betrekking tot Agriturismi is wat anders in vergelijking met het vasteland van Italie. Ten eerste, we zijn beter eerlijk hierover, er zijn er veel, maar qua kwaliteit ligt het niveau echt onder wat je bijvoorbeeld in Toscane zou kunnen vinden. Je moet in je achterhoofd houden dat buiten de kuststreek in het noordoosten de rest van het  eiland eigenlijk erg arm is en de infrastructuur niet al te best. Je vindt er wel veel, maar meestal te eenvoudig en niet aantrekkelijk voor de vakantieganger.  

Bekijk onze lijst met aanraders
Cefalù, wat mag je niet missen behalve het uitzicht over de Stromboli
Eigenlijk een beetje een ongelukkige plek op Sicilie waar Cefalu ligt, vlieg je op Catania dan blijf je meestal aan de oostkust hangen omdat er al zoveel te zien is. Maar vlieg je op Palermo of Trapani dan blijf je gefocust op de westkust want ook daar kan je met gemak 14 dagen zoet brengen. Cefal ligt er precies tussen in, nu ja, 180 km van Catania en 80 km van Palermo is niet helemaal hetzelfde, maar je begrijpt wat ik bedoel. Bij helder weer kan je zelfs de Stromboli en de Eolische eilanden zien liggen, 
De hoogtepunten van Cefalu en onze favoriete adresjes
De Romeinen in Romagna en hoe ik de Rubicon overstak
In het Romagna deel van Emilia Romagna kom ik terecht in een burgeroorlog, of ik wil of niet. De steden Rimini , Ravenna , Forli, Imperia en Faenza hebben deel uitgemaakt van de geschiedenis die Europa heeft geschapen. Het landschap van lieflijke heuvels, slaperige dorpjes en een azuurblauwe zee zijn er getuige van geweest maar hebben het aan zich voorbij laten gaan, alsof ze willen zeggen ´ze doen maar, daar in Rome , onze tijd zal het wel duren´.
Een beetje geschiedenis, een beetje genieten en mooi slapen
We spreken veel over mooie plekjes maaar wie spreekt er nu over de lelijke of ronduit slechte vakantiebestemmingen en steden in Italië? In dit artikel uit ons archief willen we je er nog eens op wijzen.  

Deze week verschenen in de Italiaanse krant La Repubblica. Vanaf 23 februari vertrekt de bekende trein weer iedere zaterdag vanaf Sulmona en op zondag vanaf Campo di Giove, Palena, Rivisondoli-Pescocostanzo en Roccaraso.
Lees hieronder ons artikel over deze bijzondere trein.
De Italiaanse TranSiberiana spoorlijn Molise - Abruzzo
Het oude treinspoor door Molise de kleinste streek van Italie tussen Marche en Puglia is een indrukwekkende tocht door de bergen

Ontdek dit op Dolcevia
De 15 mooiste campings aan de Italiaanse Bloemenrivièra - DitIsItalie.nl
Het westelijk deel van de Italiaanse Rivièra wordt de Bloemenrivièra (de Riviera dei Fiori in het Italiaans) genoemd. Het gedeelte van de Ligurische kust dat loopt van Genua tot aan de grens met Frankrijk heet. 
Lees dit bericht op DitisItalie.nl
Kleurrijke plaatsen in Italië - Sogno Italiano
Kleurrijke plaatsen in Italië. Meestal zijn het de huizen van een dorp die meteen in het oogspringen met een veelvoud aan kleuren. We zetten ze op een rij.

Lees dit bericht op de blog van Sogno Italiano van Johan Pieter
Suburra – Het Colosseum voorbij (nieuwe TV serie)
Drie jongens uit verschillende families komen via een speling van het lot met elkaar in contact. Een vriendschap ontstaat, maar niet eentje zoals tussen de ene buurjongen en de andere. Het is geen vriendschap van onvoorwaardelijke liefde en zorgeloze avondjes kaarten. Gabriele, Spadino en Aureliano steken de koppen bij elkaar om een slaatje te slaan uit de gevaarlijke onderwereld van Rome.
Lees het bericht van Tessa Vrijmoed
De
B U I T E N L A N D S - N I E U W S
Bibione gaat roken op het strand verbieden
Afgelopen week verschenen in de Engelse krant The Guardian. Verbod om gaat eind mei van kracht worden na jaren van onderzoek naar luchtvervuiling in de badplaatsen van de Veneto.
Lees meer (EN)
Archeologen in Pompeii vinden nieuwe fresco of Narcissus in top staat- The New York Times
Afgelopen week verschen in de NYT. In een huis waar onderzoekers een fresco hadden gevonden met afbeeldingen van Leda en de zwaan, heeft een team een opmerkelijk goed bewaard gebleven afbeelding van een andere beroemde godheid gevonden.
Lees meer (EN)
Minder bekende grote Italiaanse wijnen
Verschenen in de Irish Times door wijnkenner John Wilson: Deze vier glorieuze 'onbekenden' zullen voor jouw smaakpapillen een openbaring worden.
Ontdek deze wijnen (EN)
Denk
A G E N D A P U N T E N
Een uniek gastronomisch evenement wat ieder jaar plaats neemt in het centrum van Florence. Een unieke food beurs voor de échte liefhebber van Italiaans eten.

Cibus International Food Exhibition in Parma, is de belangrijkste beurs op het gebied van de agrarische voedsel sector in Italie.

Dagelijks bijgewerkt. Een lijst met details over de leukste evenementen, festivals en feesten in Italie. Deze week geupdated of toegevoegd: Sherbeth Festival in Palermo, Couscous fest in San Vito lo Capo, Pizza Village in Napels en de Palio in Siena
V E R D E R..
Mijn vader wilde nooit op vakantie
Klinkt het fenomeen vakantievrees voor jou ook bekend? Voor mij wel, dit is een persoonlijk verhaal over mijn eigen ervaringen met name met angst en hoe ik hier tegen strijd. 
De keren dat de hele familie klaar in een volgestouwde Volvo zaten en hij opeens urgent nog iets moest afmaken kan ik nog goed herinneren... 
Lees meer
Italië verwerpt recordaantal asielverzoeken Wereldnieuws | The Guardian
Hardline-beleid van de rechtse regering van Italië met verwoestende gevolgen voor migranten
Lees meer (EN)
Guy Verhofstadt noemt de Italiaanse PM 'marionet' in boze woordenwisseling | Wereldnieuws | The Guardian
EP-lid Giuseppe Conte: 'Het doet me pijn om de politieke achteruitgang van Italië te zien'
Lees verder (EN)
Hoe muzikale rechtvaardigheid werd gediend in Sanremo | Thea Hawlin | Mening | The Guardian
De winnaar op het Italiaanse festival San Remo werdt  zanger Mahmood met twee nationaliteiten, hij neemt nu zijn plaats in op het Eurovisie Songfestival. 

Lees meer (EN)
Het Italie nieuws van Dolcevia.com kan je ook volgen via de volgende links : volg ons nu!
Redactie Dolcevia.com · 340 S. Lemon Ave, #5156 · Walnut CA 91789 · USA
Unsubscribe | View in browser