Download de nieuwe Eurotoques, Beter eten in Florence, Le Marche, Agendapunten culinair, de échte Bolognese..
B U O N G I O R N O - B U O N A S E R A
De week staat duidelijk in het teken van de gastronomie. Niet alleen speelt de beurs TASTE in Florence (waarover we vorig week berichtten) een hoofdrol, maar ook de Bolognese saus heeft weer de koppen van de krant gehaald. Eens per jaar vechten steden en dorpen de herkomst van een beroemd recept op straat uit. Vorig jaar was het meen ik tiramisu en dit jaar is het dus de beroemde saus uit Bologna. Wij geven het enige echte recept (verkregen via een leak van een lokale beroemdheid) uit de kuizen van de stad nog maar eens zodat je zeker weet hoe je de saus met namaak moet vergelijken.

De President van Euro Toques en top Italiaanse chef Enrico Derflingher presenteert op 4 maart in Milaan de nieuwe Euro Toques Gids voor Italie. Deze gids presenteert meer dan 300 Italiaanse top chefs met bijbehorend restaurant. Waardevol voor de gastronoom! Op de bijgaande link kan je de gids van Euro Toques Italia gratis doorbladeren. 
Florence staat in het middelpunt met onze lijst van de betere restaurants van de stad met uitgebreide reviews. Ook wat er te doen is deze maand, behalve de beurs volgens ´Girl in Florence´. Om het gastronomisch te houden hebben we de auto/vespa/fiets route van Siena naar de Maremma opgepoetst en van diverse tips voorzien.  
Stapreizen
Maar het strand van Marche en Abruzzo wint (eindelijk) aan populariteit. De witte zandstranden strekken zich uit langs de lange kust en plaatsen als Benedetto del Tronto en Giulianova vinden plots de aandacht die ze verdienen.   

Tenslotte wil ik
Klaas de Jong hartelijk feliceteren met de award voor zijn serie 'Winemasters' deze kreeg vorige maand de hoofdprijs voor Best Documentary by an Independent Filmaker. De bekroonde wijnserie  komt over twee maanden uit met een reeks over Italie.

Met de vriendelijke groeten uit Italie!
Elisabeth Jane Bertrand & de redactie van Dolcevia.com

P.S: De stad Venetie gaat toeristen vanaf deze zomer € 3,- entree vragen ! het is maar dat je het weet.  
Gastronomische route van Siena naar de Toscaanse kust
Deze top gastronomische route langs abdijen, kastelen en dwars door de mooiste landschappen van Toscane kan met de auto of op een Vespa afgelegd worden, het gaat door de Val d'Orcia en dan richting de kust in de provincie Grosseto. Met tips om waar en wat te eten onderweg.
Volg onze route per auto of met een scooter (fiets mag ook )
De betere restaurants in Florence in review
Voor wie in Florence lekker wil eten, is het alsof je een speld in een hoop spelden gaat zoeken. Je grijpt zelden mis, want de overgrote meerderheid heeft kwaliteit hoog in het vaandel. Natuurlijk gaat er wel eens wat mis en je hebt ontegenzeggelijk eethuisjes die de toerist die niet bekend is met de stad naar binnen lokken voor het zgn. toeristenmenu. De culinair toerist met wat meer kennis van zaken zal in dat geval gaan zoeken naar die paar spelden met een gouden knopje, dus boven doorsnee goed, uitstekend of misschien zelfs klaar voor een gastronomisch feest. Dit is onze lijst van culinair Florence .
Lees onze reviews
Bibi´s blog | Over witte stranden en zwarte kippen

Vis grillen met de vissers op het strand en vissoep van
Giulianova
“Lekker rustig, hè” zegt mijn vriendin als we op het strand in het zand ploffen. Ja, vind ik, en dit is ook de mooiste tijd van het jaar, niet te heet nog en de mensenmassa komt pas in juli en augustus als de schoolvakanties beginnen. Behalve een verliefd stelletje dat elkaar de zee in jaagt en een stelletje vissers die hun bootje het strand opduwen is het strand verlaten.

Het mooie strand op de grens van Marche en Abruzzo
B & B Borgo Crispiero, een piccolo dorpje in Marche
Wellicht de mooiste nieuwkomer in 2018 is Borgo Crispiero, ooit een gehucht bestaande uit 4 boerderijen die dateren van de vroege jaren van de 20ste eeuw maar werden om welke reden dan ook verlaten en raakte daarna in verval. Wat de nieuwe eigenaars hiermee gedaan hebben (hoewel zij hun creatieve architect de schuld geven), is niets minder dan een wonder.
Kijk hier hoe je er komt
Ragù Bolognese, niet te verwarren met spaghetti bolognese
Het recept voor de originele ragu a la bolognese, die heel langzaam moet sudderen. Niet het recept voor Spaghetti Bolognese dus.

De enige echte!!!
5 x Napels onder de grond bezoeken - Sogno Italiano
In Napels is de échte wereld onder de grond. Bij een stedentrip aan Napels hoort gewoon een bezoek aan deze verborgen wereld.
Als je dit nog niet hebt gezien - doen deze zomer
Pistachestrijd op Sicilië - DitIsItalie.nl
De grootste producent ter wereld van pistachenoten is Iran, met de VS als goede tweede. Maar de lekkerste, gezondste (want gekweekt zonder pesticiden) en meest groene komen van Sicilië.
Heerlijke pistaches op Sicilie
Production of fedora hats - in pictures | Business | The Guardian
De beroemde vilten hoeden van Borsalino worden nog steeds met de hand gemaakt door 80 arbeiders in de fabriek in Piemonte, waarbij ze warm water, stoom en vakmanschap gebruiken om de vacht van konijnen te transformeren tot zeer gewaardeerde creaties.
Een fotoreportage
In the first week of March, all Italy's state museums are free
De eerste week van maart zijn alle staats musea in Italie gratis, dus als je nu in Italie op vakantie bent, maak er gebruik van.
Het Uffizi in Florence of het Colosseum in Rome
Denk
B U I T E N L A N D S E P E R S
Three articles for Romeing magazine – Het Colosseum voorbij
Sinds vorig jaar schrijft Tessa Vrijmoed haar artikeltjes ook in het Engels voor het magazine ‘Romeing, your ultimate guide to Rome’s cultural scene, events and lifestyle’.
Lees meer
National Fettuccine Alfredo Day 2019 at Alfredo alla Scrofa
Nooit geweten dat er een nationale Fettuccine dag bestond? Culinair blogger Apron and Sneakers schrijft er over.

Lees meer
Spicy Egg & Pancetta Bake – Italian Food Forever
Een lekkere maaltijd op tafel in een paar minuten, eieren met spek op z´n Italiaans.
Ga naar het recept
Pacentro: restless souls and flavorful food | Italian Ways
Welkom in Pacentro, een middeleeuws stadje in het hart van het Majella National Park. Beschouwd als een van "de mooiste dorpen van Italië", volgens de legende werd het gesticht door Trojaanse held Pacinus, die Aeneas verliet langs de Tiber en besloot om Samnium te verkennen, om zich eindelijk te vestigen aan de voet van de berg Morrone.
Waar vind je dat?
Baroque by Caravaggio at the Capodimonte Museum | Italian Ways
Op 12 april 2019 opent het Capodimonte-museum een tentoonstelling van de beroemdste werken van Caravaggio, geschilderd tijdens twee afzonderlijke verblijven in de stad Napels in Campania tussen 1606 en 1610; hij verbond zich in die tijd nauw met de Napolitaanse school en gaf een enorme impuls aan het naturalisme en aan de barokke stijl die Europa zou overnemen in de 17de eeuw  

Meer over de komende tentoonstelling
Visiting Florence this March? Here’s What to Do, Events and My Personal Suggestions – Girl in Florence
Girl in Florence is een van de meest bekende bloggers over Florence. In de maand dat ook TASTE plaats vindt zeker de moet van het lezen waard.
Over Florence
A G E N D A P U N T E N
Een uniek gastronomisch evenement wat ieder jaar plaats neemt in het centrum van Florence. Een unieke food beurs voor de échte liefhebber van Italiaans eten.

Een uniek evenement is het grootste Romeins historisch evenement van de stad Rome. De Natale (Kerst) van Rome neemt plaats tussen 19 en 21 april.

Cibus International Food Exhibition in Parma, is de belangrijkste beurs op het gebied van de agrarische voedsel sector in Italie.

Het weer tijd om de glazen te klinken voor een nieuwe editie van VinItaly in Verona. De grootse ontmoetingsplaats voor wijnhandelaren en de Italiaanse wijn

Dagelijks bijgewerkt. Een lijst met details over de leukste evenementen, festivals en feesten in Italie. Deze week geupdated of toegevoegd: Sherbeth Festival in Palermo, Couscous fest in San Vito lo Capo, Pizza Village in Napels en de Palio in Siena
Het Italie nieuws van Dolcevia.com kan je ook volgen via de volgende links : volg ons nu!
Redactie Dolcevia.com · 340 S. Lemon Ave, #5156 · Walnut CA 91789 · USA
Unsubscribe | View in browser